Спешните мерки за столичния  квартал на Манастирски ливади няма да

...
Спешните мерки за столичния  квартал на Манастирски ливади няма да
Коментари Харесай

Евгения Димова: Спешните мерки за квартал Манастирски ливади няма да са толкова, колкото очаквахме

Спешните ограничения за столичния  квартал на " Манастирски ливади " няма да са толкоз доста, сподели в предаването " Хоризонт до обед " Евгения Димова  - представител на инициативния комитет на квартала.

Обществено разискване на проблемите на " Манастирски ливади " се организира нощес в Столичния общински съвет

Според нас срещата беше в действителност градивна. Протече при доста приятна атмосфера. Дадоха се доста обещания, които съгласно мнението на инициативния комитет  не са изпълними в цялостната си целокупност. За страдание това, което чухме нощес от презентацията арх. Здравков незабавните ограничения, които ще бъдат взети, не са толкоз доста. Наистина чакахме ударна работа по пешеходната инфраструктура, по отношение на осветлението на квартала, тези напълно обикновени неща, които желаеме от близо две години към този момент. Не мисля, че тези неща ще се случат в действителност скоростно, тъй като са свързани с доста тежки отчуждителни процедури. 

Кварталът се строи от 2001 година и де факто нищо от този момент не се направило по инфраструктурата.

Главния проектант на София арх. Здравко Здравков сподели какво тъкмо ще се прави:  

Наистина проблемите на квартала  са извънредно тежки по простата причина, че целият " Манастирски ливади-изток " е ситуиран върху една територия с възобновени някогашни аграрни земи по реда на закона за собствеността и използването на земеделските земи. Цялостният проект на квартала е от далечната 2001 година, планувано е създаване на 300 хиляди квадратни метра улици. От 2006 до 2007 година ние сме придобили към 170 хиляди квадратни километра. За да се осъществят обществени мероприятия, каквито чакат всички хора в квартала, да видят крайния тип на улицата – обзавеждане, лампи, ние би трябвало да сме притежатели на земята. На вчерашната среща показахме съответни дейности, които ще се подхващат до края на 2017 година и дадохме съответни задължения за осъществяване на пробиви, които да обезпечат второ влизане от бул. " България ", през улица " Флора ", през бъдещата улица, която се предложи да се назова " Златните мостове ", отчуждаване на улица " Флора ", ул. " Иван Кирков " и ул. " Васил Стефанов ".

Вчера съм издал позволение за градеж на нова детска градина в квартала. Започваме процедура по създаване на парк, който се намира до тази улица така наречен " Златни мостове ",  в който парк ще бъдат вложени 400 хиляди лв..

 Наистина проблемите са извънредно тежки и комплицирани, тъй като парченцата от парцелите, които са попадали в улиците, просто не са били отчуждавани. За да влагаме обществени средства, ние би трябвало да ги влагаме там, където Столичната община е притежател. Не можем да сложим тротоар в парцела на вуйна Пенка. 

Здравков сподели, че е поел ангажимент, нови градежи към този момент да не бъдат разрешавани без да бъдат извършени процедури по отчуждаване на улиците. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР